Rast_digitalnog_tržišta_Print_Magazin

Prema najnovijim ekskluzivnim istraživanjima tvrtke Smithers Pira, digitalni sustavi postat će sve važniji na globalnom tržištu ispisa tijekom 2020.g., a do 2029. godine globalno tržište digitalnog tiska dostići će vrijednost od 225 milijardi dolara.

Industrija tiska i dalje će se razvijati kao odgovor na više ekonomskih, tehnoloških, demografskih, ekoloških i faktora ponašanja. Prelazak s fizičkog na internetski ispis u sektorima izdavaštva, oglašavanja i tiska i dalje će smanjivati ukupni opseg ispisa, a očekivanja potrošača za tiskani sadržaj u budućnosti će rasti.

To se očituje u zahtjevu za manjim nakladama, bržom izmjenom i boljom kvalitetom ispisa.  Posljednje tržišno izvješće Smithers Pira-e, “Budućnost digitalnog tiska: Dugoročne strateške prognoze do 2029.”, pokazuje kako će trenutne i buduće generacije zahtijevati sve navedeno. Prognozira se da će 2029. globalno tržište digitalnog tiska dostići nešto više od 3 trilijuna ekvivalenta A4 u vrijednosti od 225 milijardi $, što je znatno više od 103 milijarde $, ostvarenih 2014. godine.

Iako je digitalni ispis znatno porastao u posljednjem desetljeću, Smithers Pirina analiza prepoznaje nekoliko izvanrednih izazova. Koliko njih će se uspješno prevladati, vidjet ćemo tijekom nadolazećih deset godina.

Visoki troškovi – Kapitalni zahtjevi za najnoviju generaciju opreme za digitalni ispis visokih performansi su veliki. Cijena boje, tonera i ostalog potrošnog materijala također je viša od cijene za većinu konkurentskih analognih procesa.

Kultura tvrtke i načini rada – Da bi korisnici bili uspješni u prihvaćanju digitalnog tiska, potrebna je značajna promjena u poslovnim procesima, od prodaje do proizvodnje i otpreme. Uključivanje u web-to-print model za ispis može pružiti pristup novim kupcima i poboljšati učinkovitost davatelja usluga ispisa.

Kvaliteta ispisa – Toner u digitalnom ispisu vodi k tome da se kvaliteta digitalnog ispisa sad može natjecati s kvalitetom ofset ispisa. Tisak s takvom bojom je poboljšan i može ponuditi vrlo visoku kvalitetu ispisa kod nekih aplikacija, ali mnogima je potreban temeljni premaz i još uvijek su ograničeni u rasponu odgovarajućih podloga, a to će i biti fokus za daljnja istraživanja tijekom 2020-ih.

Zakonski propisi i zahtjevi vlasnika robne marke – U ambalaži i naljepnicama postoje strogi zahtjevi za nisku migraciju i zaštitu od boja. Na raspolaganju su digitalni setovi i toneri s niskom stopom migracije, ali je za postizanje većeg tržišnog udjela potreban budući rad na smanjenju troškova.

Sve veće mogućnosti analognih preša – U dijelovima slabog tržišta tiska poboljšava se isplativost analognih preša. To uključuje sklapanje ink jet stanica u hibridne konfiguracije ispisa koje mogu ograničiti utjecaj digitalnog ispisa u određenim aplikacijama, posebno u onima gdje su potrebni različiti ispis podataka i inačice.