Program    
     
Utorak, 19. 3.    
10:00 SLUŽBENI POČETAK SAJMA  
11:00 – 11:10 Početak stručnog progarama i pozdravna riječ organizatora  
11:10 – 11:40 Što je digitalni tisak? Igor Majnarić, Grafički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
11:40 – 12:10 Mogućnosti i razvoj suvenira Antonio Juričić, udruga Riznica Moslavine, Križ
12:10 – 12:40 Kad poslovice nisu u pravu (ili zašto ipak sudimo knjige po koricama) Marina Andrijašević, Opet Njih Dvije d.o.o., Zagreb
12:40 – 13:40 Prodaja tiskarskih usluga – pronalaze li klijenti vas ili vi pronalazite njih? Danijel Bićanić, Bićanić Consulting, Viškovo
18:00 ZAVRŠETAK PRVOG DANA  
     
Srijeda, 20. 3.    
10:00 POČETAK SAJMA  
11:00 – 11:30 Utjecaj novih digitalnih tehnologija na komunikacijske izazove Krešimir Dragčević, Grafički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
11:30 – 12:00 Inkluzivni dizajn ili zašto je bitno znati za koga proizvodimo Sanja Bencetić, Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
12:00 – 12:30 Boja kao komunikacijski element prema promatraču Martinia Ira Glogar, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
12:30 – 13:00 Web shop – izazovi prodaje i promocije Kata Barišić, PokloniMe, Zagreb
13:00 – 13:30 Digitalni marketing – prodavanje magle ili rast prodaje? Zvonimir Pelko, strateg digitalnih komunikacija, Zagreb
17:30 ZAVRŠETAK SAJMA  

Što je to digitalni tisak?

Izv. prof. dr. sc. Igor Majnarić, Grafički fakultet, Zagreb

Uz klasične tehnike tiska sve se više primjenjuju i NIP tehnike otiskivanja. Njihova glavna karakteristika je rad s malim silama pritiska i definiranje virtualne tiskovne forme koja se izrađuje posredstvom računala. U ovu kategoriju tiskarskih tehnika ubrajamo: elektrofotografiju, ink jet, magnetografiju, termografiju, ionografiju, fotografiju, elektrografiju i x-Grafiju. Na predavanju će biti predstavljena osnovna razlika između ovih način otiskivanja te njihova mogućnost primjene za različite aplikacije kod izrazito malih naklada.

Mogućnosti i razvoj suvenira

Antonio Juričić, udruga Riznica Moslavine, Križ

O razvoju i trendovima proizvodnje suvenira malo se zna. Na tržištu je prisutna podjela na konceptualne, u kojima prevladava dizajn i ručni rad te jeftine suveniru masovne proizvodnje. Brendiranje suvenira također postaje sve važnije. Kako na nacionalnoj razini, tako i na lokalnoj javlja se potreba za dobrim suvenirom koji je gostu prepoznatljiv. Suveniri imaju gospodarski potencijal, a razvoj tehnologije, između ostalog i tiska, omogućuju stvaranje dobrog suvenira. Prepoznavanje tih potencijala zadatak je svih onih koji u suveniru vide svoju šansu.

Kad poslovice nisu u pravu (ili zašto ipak sudimo knjige po koricama)

Marina Andrijašević, Opet Njih Dvije d.o.o., Zagreb

Kako u doba hiperprodukcije ideja i mogućnosti ukrasti pažnju publike? Kako osmisliti i zapakirati „onaj jedan“ proizvod kojeg će se lako pamtiti, koji će se sam izboriti za pažnju i učiniti da se o njemu priča? Očekuju Vas dobri i loši primjeri iz šire okoline i nekoliko zlatnih savjeta o tome kako na dobar način “biti drukčiji” – ali bez prodavanja magle.

Prodaja tiskarskih usluga - pronalaze li klijenti vas ili vi pronalazite njih?

Danijel Bićanić, Bićanić Consulting, Viškovo

Lijepo je kad vas kupci pronalaze, a još ljepše (i sigurnije) kada ste vi u stanju pronaći njih. Ovo predavanje bavi se upravo tom temom. Naučit ćete koji su ključni elementi proaktivne prodaje usluga tiska, kako izgleda učinkovit prodajni proces te kako uspješno voditi razgovor s kupcem.

Utjecaj novih digitalnih tehnologija na komunikacijske izazove

Doc. dr. sc. Krešimir Dragčević, Grafički fakultet, Zagreb

Čovjek je društveno biće i u društvu se ostvaruje intelektualno, ali i emocionalno. Pojavom digitalnih tehnologija krajem prošlog stoljeća komunikacijski mediji ponovo se okreću čovjeku-pojedincu. Počinje era personalizirane komunikacije. Kroz predavanje se povezuje pojava novih digitalnih tehnologija sa sve većim i specifičnim komunikacijskim izazovima. Personalizacija koju omogućavaju nove tehnologije promijenila je stav pojedinca prema društvu, ali i ima negativnu stranu jer pojedinac ima osjećaj da je promatran. Taj novi komunikacijski kontekst daje nove slobode u svim aspektima komunikacije, ali javljaju se prve bolesti i ovisnosti vezani isključivo za medije.

Inkluzivni dizajn ili zašto je bitno znati za koga proizvodimo

Mr. sc. docent Sanja Bencetić, Arhitektonski fakultet, Zagreb

Kako donosimo odluku o tome što će se proizvoditi i kako će se prodavati? Ovisi li to o ukusu vlasnika, direktora, trgovca i tajnice od povjerenja ili o ukusu, potrebama i okolnostima ljudi koji će kupovati? Kakve veze dizajn ima s tim? Što je demografsko starenje tržišta i zašto je toliko važno? Zašto su isključene i marginalizirane osobe najbolji izvor ideja za poboljšanje proizvoda? Što je inkluzivni dizajn i kako ga se može koristiti u poslovanju? I kakve sve to veze ima s industrijom tiska?

Boja kao komunikacijski element prema promatraču

dr. sc. Martinia Ira Glogar, izv. prof., Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb

Boja u čovjekovom svakodnevnom životu ima višestruko značenje te je iznimno značajan element neverbalne, vizualne komunikacije. U hijerarhiji vizualnih doživljaja boja ima najsnažniju ulogu te je u trenutku percepcije boja prvi vizualni doživljaj. U predavanju će biti riječ o boji kao najsnažnijem elementu neverbalne komunikacije te simboličko, kulturološko i psihološko značenje boje. Saznat ćete  kako se na temelju poznavanja i razumijevanja boje i odnosa među bojama provodi kompletno upravljanje bojom u komunikacijskim, marketinškim i drugim djelatnostima. 

Online shopping nije budućnost!

Kata Barišić, PokloniMe, Zagreb

Online shopping nije budućnost! On je sadašnjost. Vaši su kupci na internetu, žele sve u nekoliko klikova, sad i odmah. Plus set noževa, ako je moguće. Na predavanju ćemo govoriti o tome kako prodavati poklone na web shopu, zašto je važno imati kvalitetan i zanimljiv opis proizvoda i kategorija, o važnosti Wow usluge, koje su tajne i trikovi uspješnog webshopa, koju ulogu u cijeloj priči imaju Facebook i Instagram te općenito o komunikaciji s kupcima putem društvenih mreža.

Digitalni marketing - prodavanje magle ili rast prodaje?

Zvonimir Pelko, strateg digitalnih komunikacija, Zagreb

Je li digitalni marketing nešto što je Josipa Lisac opjevala još davno ili je to zapravo alat koji u srednjem, ali i dugom roku donosi bolje prodajne rezultate, a time i bolju zaradu? Dok koračamo i razgovaramo o četvrtoj industrijskoj revoluciji, moramo se zapitati jesmo li svladali onu u kojoj živimo – digitalnu revoluciju te zašto digitalni marketing mora biti sastavni dio poslovanja.