Papir na koji se može ponovno ispisivati nije novost. Stručnjaci već duže rade na tome, ali do sada su uspijevali samo s crnom bojom ili tekstom koji se može čitati samo pod UV svjetlom. Osim toga, boje obično izblijede nakon nekoliko dana. Kineski stručnjaci sada tvrde kako su u Nature Communications napravili značajan korak naprijed.

Napravili su višekratni papir na koji se može tiskati u boji i može biti izbrisan i ponovo korišten u roku od šest mjeseci. Njihov se papir sastoji od 4 mikro sloja polimera i kemijskih spojeva koji mijenjaju boju kada su izloženi metalnim solima. Ovisno o vrsti metalne soli u boji, pojavljuje se različita boja. Stručnjaci su uspjeli napraviti: smeđu, kaki, tamnoplavu, svijetlo žutu, žutu, narančastu i svijetlo zelenu.

Na papir koji se ponovo koristi može se ispisivati i brisati do pet puta bez gubitka intenziteta boje. No, papir nije odmah prikladan za naše pisače. Papir treba tretirati fluoridnom ionskom otopinom, kako bi se uklonio tekst, a taj proces otežava komercijalnu upotrebu. Stručnjaci tvrde kako rade na otkrivanju praktičnijeg rješenja. Na primjer, budući će pisači možda imati rješenja u obliku uloška za uklanjanje poput spremnika s bojom.

Znanstvenici smatraju kako bi taj papir mogao biti i pet puta jeftiniji od trenutnog ink jet ispisa. Također se istražuju i alternative za neke od (lagano toksičnih) kemikalija koje se sada koriste.

Papir koji se može koristiti nekoliko puta može se reciklirati kao i „normalan“ papir.

 

Izvor: Blokboek.com