„Print 4.0 nije nešto što se može kupiti, to je izazov koji se treba realizirati“,  čulo se na jučer održanoj konferenciji Print 4.0 u hotelu Terme, u Čatežu.  Cilj konferencije bio je ukazati na promjene koje u poslovanje tiskara donosi četvrta industrijska revolucija, odnosno Print 4.0, s obzirom da je riječ o složenom procesu koji znači puno više od samog ulaganja u tehnologiju.
Više od 80 sudionika konferencije iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH pokazuje da ova tema zanima i grafičare regije. Oni su imali priliku čuti devet izvrsnih predavanja iz kojih su dobili uvid u kojem smjeru trebaju krenuti ukoliko žele poslovati jednostavnije, brže,  inovativnije i naravno, profitabilnije.  Smjer je to koji, uz ulaganje u hardver, odnosno strojeve i opremu te softver, zahtijeva i usklađenost s međunarodnim standardima (Fogra, ISO), izvrsnu i umreženu internu komunikaciju, ali i onu s kupcima i dobavljačima, obrazovane, kompetentne i motivirane zaposlenike te isti takav menadžment i naravno kvalitetne poslovne modele te strategiju razvoja poslovanja.


Konferenciju je organizirao časopis Print Magazin uz podršku partnera i sponzora. Zlatni sponzori konferencije bili su tvrtka Grafik.net, distributer, među ostalima i softverskog rješenja Multipress te tvrtka Xerox; brončani sponzori bili su tvrtka Eurocop, zastupnik za Ricoh te tvrtka Konica Minolta, a potporu konferenciji dala je i tvrtka Cron. Pokrovitelj konferencije bila je Hrvatska udruga sitotiskara, kao članica FESPA-e, a cijeli event podržala je i Obrtniška zbornica Slovenije – sekcija grafičara.


Svi koji su jučer bili u Čatežu osvijestili su činjenicu da će, ukoliko žele na vrijeme uhvatiti korak s promjenama koje nameće tržište, morati proći kroz značajne promjene. Pred grafičkom industrijom je vrijeme digitalne transformacije – dolaze novi poslovni modeli koji zahtijevaju integriranu , digitalnu komunikaciju, proizvodnja postaje inteligentna i fleksibilna i traži end to end workflow, a pokretačka snaga industrije više nisu papir ili boja, nego podaci i informacije koje povezuju strojeve sa sustavom. Pred grafičkom industrijom regije dug je put,  a prvi korak prema Printu 4.0 napravili su svi oni koji su jučer prisustvovali konferenciji. Ovim putem svima još jednom zahvaljujemo, a opširniji izvještaj donosimo u idućem broju Print Magazina.